Seabird Åfjord Pro kajakk – Test/erfaring

Seabird Åfjord Pro

Denne kajakken har jeg hatt i halvannet år nå. Den har blitt testet i innlandsvann og rolige former, til store bølger og leken surf i havgapet.

STABILITET

Det første jeg kan fortelle er den gode stabiliteten. Det kommer seg av at bredeste punkt på kajakken er like bak sittebrønnen. Det gjør den veldig stabil og forutsigbar ifht mange andre kajakker jeg har testet der ute.

Håndtering

Kajakken er kort til en havkajakk å være. Det er nok en av de tingene jeg liker best med den. Veier ca 8-10kg mindre enn typiske 520cm lange havkajakker i plast. Det utgjør en stor forskjell. Lett håndterbar av en voksen person. Vil tro de aller fleste damer håndterer denne alene og. Den korte lengden på 368cm gjør den smidig i trange farvann og leken på moderate elver. Enkel å håndtere i bølger. (Syns jeg) Vekten på ca 22kg er en fin vekt på denne type kajakk.

Løsninger

Det er tre vanntett rom i kajakken. Stort bak, litt mindre foran, og til slutt et lite dagsturkammer for telefon, nøkler, gps osv, osv rett foran cokpiten. Den har overraskende mye plass til lengden sin. En helgetur er ikke problem her. Gummilukene kan være litt trange å få på. Tips her er å bruke silikonspray. Da glir de lettere på. De er tett og aldri hatt en dråpe inn der på min kajakk. Dagstur luka har skrulokk. Grei løsning som funker bra. Det er to integrerte fiskestangholdere på kajakken. Posisjonert like bak sittebrønnen. Er man litt stiv i kroppen, kan man slite litt med å få tak i stanga når fisken biter. Ellers er det en god løsning. Håndtak bak og foran til transport bæringer.

Ror/styring

Roret funker bra. Enkel hev og senk med line på styrbord side med låsemuligheter. Pedalene er av en type jeg ikke likte i starten. Selve foten står stille, man bruker bare tæra til å svinge. Litt uvant i starten, men absolutt en grei løsning. Enkelt å justere lengden frem til pedaler mens du sitter i brønnen.

Vinterbruk

Jeg bruker kajakken hele året. Om vinteren er det en ting som er viktig. Legg ned isolasjon i form av skumgummi underlag eller lignende i bunn inni sittebrønn. Jeg bruker gjerne et tilpasset reinsdyrskinn som gir en god isolasjon mot det kalde skroget og en myk og varm overflate. Å padle kajakk om vinteren er en fantastisk opplevelse. Men husk å kle deg riktig og tenk sikkerhet. Går du i vannet uten å være skodd, er du i trøbbel. Bruk tørrdrakt eller tykk våtdrakt. Begge deler funker bra men tørrdrakt er helt klart best.

Alt i alt

Kajakken kan absolutt anbefales. Det er en typisk tur/cruising kajakk. Ikke den raskeste men heller ingen sinke. Lettpadlet, stabil og lav vekt vs de større havkajakkene. Til mitt bruk som er dagsturer og helgeturer, er den helt genial. Det eneste minuset av betydning i mine øyner, det er sete i brønnen. Det er lite polstring, så en god pute kan være lurt å kjøpe inn ved siden av.

Lykke til om du velger Seabird Åfjord Pro. Tror ikke du vil angre om du skal bruke den til tur og rekreasjons padling. Er målet å padle fort og langt, bør man kanskje se på andre modeller som er lengre og lettere. Da gjerne i glassfiber eller carbon.

PS! Jeg er ikke sponset eller på annen måte kompensert av Seabird. Det er bare en vurdering /erfaring fra min side om kajakken.

Liten snutt fra vinterpadling 2021

Reklame

2 kommentarer om “Seabird Åfjord Pro kajakk – Test/erfaring

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s